چرا صحبت‌های ما با گوگل مهم است؟

ساخت وبلاگ

چرا صحبت‌های ما با گوگل مهم است؟

احتمالاً اولین بار که بشر "فکر کرد"، یعنی دقیقن داده‌های شهودی اطرافش او را به سمت یک فرانید ذهنی کشاند، هم‌زمان با ایجاد یک سوال بود. لابد اولین سوالی که در اولین روزهای تاریخ بهش فکر شده چیزهایی از این قبیل بوده که این‌جا کجاست؟ من چه هستم؟ البته اگر این‌طور در نظر بگیریم که از آغاز تولد ما با مفاهیمی مانند این‌جا، من، چه و چگونه‌بودن آشنا هستیم. حالا زمان زیادی از اولین روزهای تولد اولین انسان‌ها می‌گذرد و هنوز یک سوالاتی سر جای خودشان باقی هستند. با این‌که نحوه‌ی مواجه ما با آن‌ها تغییر کرده است، ولی دیگر تنها چیزهایی نیستند که ما به‌شان فکر می‌کنیم.

هر روز و هر شب که می‌گذرد ما با سوالات زیادی روبه‌رو می‌شویم، سوالاتی که خواسته یا ناخواسته به آن‌ها فکر می‌کنیم: اتفاقاتی که در جهان دور و نزدیک دور و برمان می‌افتد، محصولات و خوراک فکری‌ای که فقط برای ما تولید شده است و یا حتی یادآوری خاطراتی که ممکن است از یاد برده باشیم ولی با کمی فکر‌کردن نشانه‌های کم‌ و بیشی را از آن‌ها به خاطر می‌آوریم.

خوشبختانه، باید بگوییم خوشبختانه، من و شما در  روزگاری سپری می‌شویم که گوگل وجود دارد. گوگل دیگر بخشی از فرایند ذهنی ما شده است: آن لایه‌ی فعال و باهوشی از مغز که سوالات ما را پاسخ می‌دهد. کافی است هر شکلی از سوال‌مان را در آن نوار سفید دوست‌داشتنی تایپ کنیم یا حتی حرف بزنیم، در مدت زمان خیلی خیلی کوتاهی ( جوری که حتی نمی‌توان دیگر بهش گفت زمان) پاسخ آماده است. نه یکی، نه دو تا، صدها و هزاران پاسخ. به همین دلیل است که جستجو در گوگل تنها به معنای جستجوکردن نیست: فعالیتی است میان فکر کردن و جستجو؛ برای همین مناسب‌ترین فعلی که می‌توان برای تعریفش در نظر گرفت همان "گوگل‌کردن" است.

ابزار Google Trends که مسئول گزارش دادن از تمام این سوالاتی است که به زبان‌های مختلف در همه‌ی جهان از گوگل پرسیده می‌شود، گزارشی از پرطرفدارترین موضوعات سال 2015 منتشر کرده است. گزارشی که نشان می‌دهد مای جمعی به اندازه‌ی کل جهان به چه چیزهایی فکر کرده‌ایم.

 

پرطرفدارترین‌ها کدام‌ها هستند؟

اول: ترور در قلب اروپا، حوادث پاریس 

از جنگ جهانی دوم به بعد پاریس چنین فاجعه‌ای را به خود ندیده بود. با این‌که چند ماه قبلش قضیه‌ی ترور شارلی ابدو هم سر و صداهای زیادی را دور و بر پاریس به پا کرد اما این یکی چیز دیگری بود. حمله‌ای که از شرق با کمک کنسول بازی برنامه‌ریزی شده بود و در شهر عشاق و پرطرفدارترین شهر اروپا اتفاق افتاد.

مرتبط با این داستان، آدم‌ها بیشتر از همه در مورد چه چیزی گوگل کردند:

  • چه اتفاقی در پاریس افتاد؟
  • چرا داعش به پاریس حمله کرد؟
  • آیا سفر به پاریس امن است؟
  • چند نفر در حوادث پاریس کشته شدند؟
  • چه کسی به پاریس حمله کرد؟

دوم: اسکار 2015، هر سال در صدر

اگر داعشی وجود نداشت، نه تنها جهان جای بهتری می‌شد، بلکه احتمالاُ مراسم اسکار هم جذاب‌ترین موضوع تمام جهان بود. هر سال طرفداران سینما و ستاره‌هایش جنجالی‌ترین ایونت هالیوود را دنبال می‌کنند؛ علاقه‌ای که به طرفداران ختم نمی‌شود، خود ستاره‌ها هم رویای درخشیدن در این مراسم را دارند.

در مورد اسکار 2015، چه چیزهایی بیشتر از همه گوگل شده است:

  • در طی جنگ جهانی دوم، مجسمه‌های اسکار از چه چیزی ساخته شدند؟
  • اسکار 2015 چه زمانی است؟
  • فیلم American Sniper (تک‌تیرانداز امریکایی) چند تا اسکار گرفت؟
  • چه کسانی برنده اسکار 2015 شدند؟
  • فیلم Birdman (مرد پرنده) در مورد چیست؟

سوم: جام‌جهانی کریکت 2015، کم‌طرفدار اما جویای نام

شاید همین الآن هم خیلی‌ها این ورزش را نشناسند ولی به هر حال جام‌جهانی کریکت بعد از یازده سال توانست یکی از سوال‌برانگیزترین ورزش‌های سال 2015 در گوگل باشد.

چه چیزهایی گوگل کردند:

  • چند over (ست بازی در کریکت) در مسابقات جام جهانی کریکت؟
  • چه اتفاقی می‌افتد اگر در حین جام جهانی کریکت باران ببارد؟
  • چرا فینال بازی‌های جام‌ جهانی کریکت در استرالیا است؟
  • چه تیم‌هایی بازی می‌کنند؟
  • سری‌لانکا چند بازی را برنده شده است؟

چهارم: جام جهانی راگبی، نبرد بیست کشور

این‌که دو تا از بالاترین رتبه‌ها را در گوگل، دو ایونت ورزشی سال 2015 دارند، نشان می‌دهد ورزش‌های دسته‌جمعی و پر سر و صدا بعد از سینما مشغولیت خیلی‌هاست. تا آن‌جا که پیداست توی ایران، راگبی خیلی ورزش پرطرفداری نیست اما جاهای دیگر دنیا بیشترین توجه‌ها به مرد شماره یک جام جهانی 2015، دَن کارتر بوده است.

در مورد دَن کارتر چه سوالاتی گوگل شده است:

  • دن کارتر چند ساله است؟
  • ازدواج کرده؟
  • قدش چه‌قدر است؟
  • آیا کناره‌گیری می‌کند؟
  • برای چه خاطری بازی می‌کند؟

پنجم: جنگ ستارگان، جدی نیرو برمی‌خیزد گویا 

خیلی قابل پیش‌بینی بود که اپیزود هفتم Star Wars به نام نیرو برمی‌خیزد (The Force Awakens) چه غوغایی به پا خواهد کرد. جنگ ستارگان امروزی فقط همین ابزارهای روابط عمومی و تبلیغات جدید را کم داشت برای این‌که تمام دنیا را متوجه خودش کند. جنگ ستارگان در اپیزود هفتم دوباره یک هریسون فورد دارد که برای طرفداران این فیلم (دیگر می‌توانیم به آن‌ها نام فرهنگ استار وارز بدهیم) نوستالژیک هم هست.

جالب است که از میان تمام کاراکترهای جنگ ستارگان، دارت ویدر که یکی از پلیدترین شخصیت‌های تاریخ سینما است، بالاترین رتبه را در جستجوی گوگل دارد.

آدم‌ها چه چیزی در مورد جنگ ستارگان گوگل کرده‌اند:

  • چگونه می‌توانم جنگ ستارگان را ببینم؟
  • Kylo Ren چه کسی است؟
  • آیا Kylo Ren لوک اسکای‌واکر است؟
  • بلیط‌های جنگ ستارگان چه زمانی فروخته می‌شود؟
  • در جنگ ستارگان Finn چه کسی است؟

ششم: فقدان ستاره‌های‌مان

در سالی که گذشت، جهان تعدادی از ستاره‌هایش را از دست داد. افرادی که در حوزه‌های مختلف فرهنگ، هنر، سیاست و غیره ارزشی به این دنیا اضافه کرده بودند. ما دنبال نام‌ها و بیوگرافی‌شان گشته‌ایم، از اکتشافات و مصاحبه‌های‌شان پرسیده‌ایم و بعد از مرگ‌شان، ترافیک گوگل‌کردن آن‌ها را بالا برده‌ایم.

پیشنهادم این است که Oliver Sacks یا Dave Goldberg را گوگل کنید.

هفتم: جام جهانی زنان، شادی و غم

ترافیک این موضوع در سال 2015 نسبت به رقابت‌های قبلی در سال 2011 دو برابر شد. با این‌که جام جهانی زنان پر از ستاره‌های قدرتمند و حرفه‌ای ورزشی است اما همیشه بحث حواشی و مسائل دراماتیک هم در این زمینه داغ است. بازی رسانه‌ای غیرمنصفانه‌ای که متاسفانه مخاطب هم دارد.

شماره یک گوگل هم در این زمینه بازیکن بسیار مشهور امریکایی Hope Solo بوده است، حتی بیشتر از خود جام جهانی آدم‌ها در مورد او گوگل کرده‌اند. رکورد جالبی است.

هشتم: الیزابت دوم، طولانی‌ترین ملکه‌ی تاریخ

در دوم جون 1953 ملکه الیزابت تاج‌گذاری می‌شود. در سالی که گذشت او توانست شصت و دو سال سلطنت خود را به عنوان ملکه‌ی انگلیس جشن بگیرد و پایدارترین ملکه‌ی تاریخ شود. افتخاری سلطنتی که انگلیسی‌ها را هم خیلی خوشحال کرد.

این‌ها را در مورد او گوگل کرده‌اند:

  • ملکه الیزابت دوم چند ساله است؟
  • چند سال است که ملکه است؟
  • ملکه چه کاری انجام می‌دهد؟
  • کجا زندگی می‌کند؟
  • چند ساله بود که به عنوان ملکه رسید؟

نهم: نپال لرزید

در بهار 2015، اواخر اپریل، نپال زلزله‌ای شدید را از سر گذراند، خانه‌های زیادی خراب شد و حدود 9000 نفر کشته شدند و جهان به شور یاری‌رسانی افتاد.

بیشترین عبارتی که در گوگل سرچ شد: چگونه می‌توانم به نپال کمک کنم؟

بعد از زلزله‌ی ژاپن در سال 2011، زلزله‌ی نپال دومین رتبه را در سرچ گوگل دارد.

دهم: لباس مشکوک 

شاید عجیب به نظر برسد اما رتبه‌ی دهم گوگل را در این بین، لباسی دارد که تشخیص رنگش در خیلی از جمع‌ها و شبکه‌های اجتماعی در سال گذشته مساله‌ساز شد. وقتی که جهان به چشم‌ها خودش شک کرد: آخرش این لباس چه رنگی است؟ سفید و طلایی؟ مشکی و آبی؟ آبی و قهوه‌ای؟

بیشترین عبارت‌هایی هم که گوگل شده در مورد رنگ لباس و سازنده‌ی لباس و البته نگرانی آدم‌ها از عیب و ایراد چشم‌های‌شان است.


یازدهم: بحران فیفا

شاید خیلی کلیشه‌ای به نظر برسد ولی واقعاً باید بگوییم فوتبال افیون توده‌هاست. این‌طور که عدد و رقم‌ها نشان می‌دهد از هر سه تا سوالی که از گوگل می‌شود، یکی‌اش مستقیم یا غیرمستقیم به فوتبال ربط دارد. رتبه‌ی یازدهم هم که به بحران فیفا و سپ بلاتر رسیده است. بحرانی که چرایی وجود فیفا را هم زیر سوال می‌برد و بیشتر از همه در مورد این گوگل کرده‌اند که فیفا برای چه به وجود آمده است؟

دوازدهم: یونان روی مرز

ماجرای یک اقتصاد اروپایی سقوط‌کرده یا حداقل در مرز سقوط، توجه هم می‌خواهد. گوگل ترندز می‌گوید در زمان رفراندوم یونان، جهان دو برابر بیشتر از زمان‌های دیگر، نرخ تبدیل یورو به دلار را گوگل کرده است.

بعد از خود یونان، قبرس و آلمان بیشتر از بقیه نگران اوضاع یونان بوده‌اند. نگرانی به جایی هم هست.

سیزدهم: کشته‌شدن یک شیر

اتفاقی در حیات وحش زیمبابوه که توجه جهان را جلب کرد. Cecil شیری که نه تنها تحت مطالعه‌ی دانشگاه آکسفورد برای بررسی رفتارهای شیرها بود، بلکه یکی از جذابیت‌های منطقه هم به شمار می‌رفت، توسط یک شکارچی در اول جولای 2015 کشته شد. اتفاقی ناراحت‌کننده برای دوست‌داران محیط‌زیست و جذاب برای رسانه‌ها.

آدم‌ها بیشتر در مورد Cecil گوگل کرده‌اند. این‌که چند ساله بود؟ چرا مشهور بود؟ چه کسی او را کشت؟ چه زمانی کشته شد؟

چهاردم: بحران مهاجرت

مهاجرت به خودی خود اتفاق تراژیکی است. سال 2015 را شاید بتوان سال مهاجرت‌های بسیار بسیار غم‌انگیز نام‌گذاری کرد. جنگ‌های سوریه، میلیون‌ها نفر را به سمت اروپا روانه کرد: مسیری دشوار و خطرناک که در بهار سال گذشته 5 تا از کشتی‌های آن‌ها را در مدیترانه غرق کرد و بیش از 1200 مهاجر هم کشته شدند. دوم سپتامبر 2015 در بودروم ترکیه، دریا جنازه‌ی پسربچه‌ی سه ساله‌ی سوری Aylan Kurdi را به ساحل آورده بود و عکس او سر و صداهای زیادی را در مورد این موضوع در رسانه‌ها به پا کرد: تصویر ناراحت‌کننده‌ای که تی‌شرت قرمز کودکی غرق شده را هیچ وقت از ذهن‌های ما پاک نخواهد کرد.

پانزدهم: توافق هسته‌ای ایران 

مساله‌ی ساز و کارهای هسته‌ای ایران، تنها برای ما و امریکایی‌ها جذاب نبود. با این‌که بیشترین ترافیک گوگل در مورد این موضوع از دو شهر واشینگتن دی سی و تهران است اما همه‌ی دنیا در مورد خوبی و بدی این توافق، ضررها و سودها، زمان سخرانی‌ها و جزئیات دیگری از توافق هسته‌ای ایران گوگل کرده‌اند. ستاره‌های این توافق هم همان‌طور که قابل حدس‌زدن هم هست باراک اوباما و محمد جواد ظریف هستند.

شانزدهم: فولکس واگن، یک رسوایی برنامه‌ریزی شده

سازمان حفاظت از محیط زیست امریکا، فولکس واگن را به انتشار گازهای گلخانه‌ای متهم کرد؛ آن‌ها معتقد بودند موتورهای دیزلی محبوب این اتومبیل‌ها خیلی هم دوستدار محیط زیست و بشریت نیست. اتفاقی که خود فولکس واگن ادعا می‌کند با هزینه‌ی بسیار زیادی برای زیر سوال بردن او از سمت رسانه‌ها و سازمان‌های متقلب برنامه‌ریزی شده است.

بیشترین سرچ گوگل متعلق به کسانی بود که حداقل یکی از این اتومبیل‌ها را در پارکینگ خانه‌شان داشتند. آن‌ها می‌خواستند بدانند کدام مدل فولکس واگن دقیقاً مورد انتقاد است؟ حالا باید با این ماشین‌های‌شان چه کار کنند؟ چه کسی مسئولیتش را می‌پذیرد؟

هفدهم: بحران چین

در سال 2015 بازار سهام شانگهای نزدیک به 30 درصد افت داشت. بحران چین در کنار بحران یونان، پررنگ‌ترین اتفاق‌های اقتصادی سال گذشته برای کل جهان بودند. شرچ گوگل در مورد بازار سهام شانگهای در سال گذشته بیشتر از هر وقت دیگری بوده است. جالب این‌جاست چیزی که بیش از همه گوگل شده در مورد سرمایه‌گذاری در بازار سهام شانگهای است. به هر حال سرمایه‌گذاری در مواقع بحران هم تکنیک و البته ریسک بزرگی است.

هجدهم: پس مریخی‌ها هم بالاخره تشنه می‌شوند

وجود آب در مریخ خبر جدیدی نبود اما دانشمندان ناسا اواخر سپتامبر 2015 با اطمینان اعلام کردند که در مریخ آب وجود دارد و این یعنی که زندگی می‌تواند جریان داشته باشد. مریخ که بعد از زمین محبوب‌ترین سیاره در سرچ گوگل است، دوباره در صدر ترافیک گوگل جا گرفت و آدم‌ها رویاهای‌شان را از سفر به فضا جان دادند.

بیش از همه این‌ها را گوگل کرده‌اند:

  • چه‌قدر طول می‌کشد به مریخ برسیم؟
  • مریخ از زمین چه‌قدر فاصله دارد؟
  • ناسا چه چیزی در مریخ پیدا کرده است؟
  • دما در مریخ چه‌قدر است؟
  • مریخ چه‌قدر بزرگ
انسان سرزمین ناشناخته...
ما را در سایت انسان سرزمین ناشناخته دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : b1355-7-244 بازدید : 138 تاريخ : يکشنبه 8 مرداد 1396 ساعت: 16:41